Kaart van de inwendige alchemie volgens het taoisme

Bewegingskunsten

Zowel Qi Gong als Tai Chi zijn oude bewegingskunsten uit China. Qi Gong is meer dan 5000 jaar oud en Tai Chi ongeveer 700 jaar. In het begin waren deze vooral gericht op de krijgskunsten (wushu), echter in de loop van de tijd kwam het accent meer en meer te liggen op het bevorderen van de gezondheid.

Qi Gong

Bij Qi Gong wordt door het herhaaldelijk bewegen en goed ademhalen de stroming van qi (levensenergie) in het lichaam positief beïnvloed. Elk lichaamsdeel (met de nadruk op interne organen) heeft een zekere mate en verschijningsvorm van qi. De qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans. Door het uitvoeren van de Qi-Gong-oefeningen proberen we deze balans te onderhouden of te herstellen.
Wij beoefenen onder andere:

  • de Zhang Fu Gong (orgaan-reiniging set) zoals onderwezen door Francesco Garripoli en Daisy Lee;
  • de acht brocaten vanuit de Ba Duan Jin

Tai Chi

Bij Tai Chi bestaat het lichamelijke deel uit een aantal basisoefeningen en een set van 108 bewegingen. De langzame ontspannen bewegingen zouden kunnen worden samengevat door de trefwoorden: balans, beheersen van stappen en gewicht verplaatsen, strekken en ontspannen van de ruggengraat, uitlijnen van het lichaam, roteren, openen en sluiten. Het zijn zachte en ronde bewegingen, die aaneengesloten worden uitgevoerd.
De set wordt beoefend met een ontspannen geest en wordt ook wel omschreven als een vorm van ‘bewegende meditatie’. De combinatie van de doorgaande bewegingen en de onverdeelde aandacht hiervoor zijn erop gericht om zowel lichamelijke als psychische klachten te voorkomen en je gezondheid en vitaliteit te verbeteren.

Voordelen

Alle oefeningen hebben een stimulerend en helend effect op de doorstroming van je adem, bloed, lymfe en zijn erop gericht het zelfherstellend vermogen van je lijf te activeren. Hierdoor krijg je meer energie en balans, zowel lichamelijk als geestelijk.