Tijdens een zeer afwisselende workshop, waarin Patrick en Ellen voor ons alles uit de kast haalden, was dit jaar ook meer dan voldoende tijd ingeruimd om te trainen. Deze keer was er vooral aandacht voor de Ba Duan Jin (8 brocaten) en voor een nieuwe set, namelijk de 8 methoden en 5 stappen. Deze laatste kun je zien als een gereedschapskist met bewegingen die voldoen aan de tai chi “fundamentals” en die vaak terugkomen in de verschillende vormen / stijlen, dus ook in onze 108 bewegingen van Mr. Moy. Een verschil is wel dat elke beweging nu ook in spiegelbeeld wordt gedaan. Een hele kluif, maar mooi om te zien en mee te doen. Zie ook de nieuwe video op de pagina links. Patrick zelf zie je hieronder in actie.

Verder was er in het mooie Spaarndam nog voldoende aandacht voor allerlei basisoefeningen, tor-yu’s, tapping, kennis vanuit de martial arts en verfijningen van de 108 bewegingen. Zelfs de derde dag, waar ik helaas zelf niet bij kon zijn, kende nog een druk programma, waarvan de interne alchemie ook deel uitmaakte.

Wanneer Patrick weer eens enkele nieuwe bewegingen had voorgedaan, klonk het, tot grote hilariteit van de deelnemers, steevast: “Any questions?”
Die waren er gelukkig altijd wel, anders was Patrick onverbiddelijk doorgegaan. Hij had het stellen van vragen ook bewust aangemoedigd en ze kregen altijd een degelijk antwoord. Inmiddels hoeven we ons niet meer te vervelen, want er is genoeg materiaal om te oefenen. Eén van de belangrijkste dingen was volgens Patrick om regelmatig de tijd te nemen voor meditatie. In de tai chi en qi gong gaat het er dan om te oefenen met intentie en te observeren wat er in het lichaam gebeurt. Ik ben in ieder geval weer extra gemotiveerd om te oefenen. Jullie ook?

Op de pagina links vind je een versie in spiegelbeeld.
Deze kun je gebruiken om mee te doen.
Je hoeft dan niet steeds in je hoofd links en rechts om te draaien.