Ons moderne leven is een leven geworden waarbij we vooral in ons hoofd ‘wonen’ en waarin ons denken bijna niet meer stil staat. Dit wordt nog eens versterkt door de vele uren achter de laptop of op de smart phone met social media, zowel in werktijd als daarbuiten. Deze beeldscherm activiteiten zijn puur mentaal, onttrekken je aan het ‘hier en nu’ en als dit lang duurt, raken we op emotioneel en fysiek vlak uitgeput.

Dat een leven in je hoofd niet al te gezond is, is al eeuwen bekend binnen de leer en wijsheid van qi qong. De Taoïsten ontwikkelden 7000 jaar geleden al oefeningen en ademhalingstechnieken om terug te keren in je lichaam. Je lichaam herbergt je gevoelsleven, zintuigen en instincten en is je voertuig om in deze wereld te kunnen zijn. Jezelf aarden en geaard houden in de zin van ‘met beide benen op de grond staan’ is noodzakelijk voor een goede algehele gezondheid. Geaard zijn geeft je meer levensenergie en versterkt je zintuigen, zodat je het leven ten volle kunt leven.

Een eenvoudige en makkelijke oefening om overdag te doen als je ergens staat te wachten is de volgende. Terwijl je staat, laat je al je gewicht in je voeten zakken met een rustige diepe buikademhaling. Je maakt jezelf ietwat zwaarder op deze manier. Terwijl je zo staat, besteed je aandacht aan wat je in je lijf voelt. Dit is een effectieve manier om even uit je hoofd helemaal in je lichaam te komen en jezelf te vitaliseren. Dit korte moment van deze oefening werkt verfrissender dan die paar tellen op je telefoon kijken.

Je kan ook de uitgebreidere oefening ‘standing tree’ of ook wel ‘standing horse’ genaamd doen. Maar die kun je beter voor thuis bewaren en niet in de Starbucks doen. Alhoewel… misschien gaan mensen wel met je meedoen.

Deze en nog andere oefeningen doen we regelmatig op onze trainingen. Omdat we ze dan samen doen, word je extra gesterkt in je eigen aarding.

Erica