De rechte lijn is een basisprincipe dat in de Qi Gong en de Tai Chi regelmatig terugkomt: Je laat je staartbeen vallen en tilt je kruin op zodat deze in elkaars verlengde blijven. Je ruggengraat behoudt zijn natuurlijke positie met een lichte S-vorm. Ontspan de wervelkolom, nek en schouders en laat je ellebogen zakken. Je rug mag enigszins rond worden gehouden en de borst concaaf. Zorg voor verbinding van je staartbeen tot aan je vingertoppen.

Push handsBij het optillen van de kruin is het belangrijk om geen spanning te creëren tussen het staartbeen en de basis van de schedel. Als je je nek te veel uitrekt, wordt deze gespannen en wordt de doorstroom van vloeistoffen belemmerd, waaronder het bloed dat zuurstof toevoert. Beter is om je kin iets in te trekken. Hierdoor vermindert de kromming van het bovenste deel van je ruggengraat. Til vervolgens je kruin op. Als het bovenste gedeelte van je rug, schouders of armen moe wordt of als je balansproblemen ervaart, dan til je meestal je kruin onvoldoende op.

Bekken en nek niet kantelen

Een rechte lijn betekent ook dat je je bekken niet moet kantelen. Je ruggengraat is gebogen en dat hoef je niet te versterken of te verzwakken. Het is wel goed om je bekkenbodemspieren licht aan te spannen. Dit voorkomt dat je energie uit je onderste dan tien “lekt”.

De nekwervels dienen in het verlengde van de ruggengraat te worden gehouden. Het is relatief eenvoudig om te zien of voelen of je hoofd naar voren of naar achteren is gekanteld. Kijk met je ogen rechtuit op je eigen ooghoogte als een vuurtoren, dus niet naar boven of beneden. Als het hoofd te ver naar achteren is gekanteld, zal dit je balans verstoren. Dan krijg je meestal ook een droge keel.

Hoe te oefenen

Bovenstaande betekent bij de Tor Yu (in de houding met het gewicht in het voorste been) dat je hoofd niet rechtop maar iets voorover staat. De nekwervels blijven hierdoor in het verlengde van de ruggengraat: één lijn van hiel tot kruin. Je kijkt dan wel vooruit, maar dat moet dan “onder je wenkbrauwen door”.

De uitlijning kan staand in stilte worden geoefend met de oefening “Standing Tree” (Zhan Zhuang). In de bewegingen van de Tai Chi is timing de sleutel om je uitlijning tussen hiel en kruin te behouden. Zoals bijvoorbeeld in de Tor Yu: Op het moment dat het gewicht zich in het achterste been bevindt, staat het hoofd rechtop op de ruggengraat. Als het gewicht in het voorste been zit, staat het hoofd schuin voorover.

Push Hands is ook een goed hulpmiddel om te begrijpen hoe je je uitlijning tijdens het verplaatsen van je gewicht kunt behouden. Als je partner tijdens Push Hands een goed begrip heeft van uitlijning en jij je uitlijning verliest, dan zal je je balans/evenwicht verliezen.